Alimentația în litiaza renală - Mâncarea și pietrele la rinichi

„Fără trucuri, trucuri, pastile speciale, poțiuni speciale, echipamente
speciale. Este nevoie doar de dorință și voință. ”
(Julia Child)
Litiaza renală este în creștere pe toată suprafața planetei. Se pare că aproximativ 5 % dintre germani și 10% dintre americani sunt afectați.
Fie că ai pietre constituite sau doar ”nisip„ (microlitiază în termeni medicali) stilul de viață și modul în care te alimentezi este foarte important în formarea și prevenirea acestei afecțiuni.
Deoarece tot mai mulți pacienți mă întreabă ce ar fi bine să evite pentru a scăpa de acești calculi am decis să întocmesc o listă de recomandări (bazate pe studii și analize) alimentare.
Cel mai frecvent, aceste pietre sunt formate din oxalat de calciu (peste jumătate), urmate de cele din fosfat, acid uric și din cistină, astfel că recomandările alimentare iar în considerare această compoziție.
HIDRATAREA
Băutul de apă este esențial în litiaza renală. Se recomandă a se consuma 10 pahare de apă/zi, adică minim 2,5 litri de lichide. Ideal este ca acest volum de apă să fie distribuit egal pe parcursul zilei - adică nu se va bea 1 litru de apă deodată!
În cazul în care ai activitate fizică mai intensă (faci sport, muncești fizic sau în condiții de căldură mare) acest aport de apă trebuie crescut.
Tablel: Lichide optime și de evitat
Lichide optime |
Lichide de evitat |
---|---|
Apă plată |
Băuturi cu cafeină |
Apă minerală cu conținut scăzut de calciu, sulfați sau carbonați |
Sucuri carbogazoase |
Ceai de plante sau fructe |
Băuturi alcoolice: bere, vin, spirtoase |
Ceai terapeutic: teci de fasole, cozi de cireșe, mătase de porumb, coada calului, ienupăr, mesteacăn |
Suc de portocale |
Apă minerală cu conținut mare de bicarbonați și scăzut de calciu - efecte alcalinizante asupra urinii |
Ceai verde, ceai negru |
PRINCIPII ALIMENTARE
Cel mai important aspect este reducerea greutății corporale, dacă ești
supraponderal sau obez - combinația de dietă și efort fizic susținut.
Cele mai indicate alimente, pentru toate formele de litiază renală sunt cerealele integrale (grâu, secară, orz) împreună cu nuci de orice fel (migdale, nuci, arahide, alune), dar și legume și fructe cât mai diverse.
Se indică să se consume o cantitate moderată de proteine de origine animală (între 0.8-1 g/kg corp) adică de carne, fructe de mare, pește, pui, ouă.
De asemenea o cantitate potrivită de fibre vegetale din fructe, legume și cereale scad riscul de litiază renală.
Nu se recomandă suplimentarea cu vitamina C! 🙅
CALCULII DE OXALAT
Dacă știi că ai litiază renală cu calculi de oxalat de calciu recomandările generale sunt de :
• Reducere a aportului de alimente bogate în oxalat: spanac, rubarbă, sfeclă roșie, vinete, cartof dulce, țelină, praz, nuci, unt de arahide, ceai negru, ciocolată, soia, curmale, smochine uscate, căpșuni
• Aport redus de sodiu (sub 2,3 grame/zi), adică reducerea consumului de alimente procesate: supe la plic, sosuri, chipsuri etc.
• Pentru a reduce aportul de sodiu recomand să nu adaugi în plus sare în mâncare - majoritatea alimentelor au foarte multă sare oricum!
• În loc de sare, în mâncare poți folosi alternative, cum ar fi piperul, lime, oțet, usturoi, curry, ceapă, chilli, ghimbir, ceapă verde, coriandru sau alte condimente
• Aport redus de proteine de origine animală - carne de pui, vită, porc, ouă, pește, lactate, fructe de mare
CALCULII DE FOSFAT
• Aport redus de sodiu alimentar - ca mai sus
• Aport redus de proteină de origine animală - ca mai sus
• Aport crescut de proteine vegetale, cum ar fi fasolea, mazărea, lintea, soia, nucile (caju, migdale, nuci)
CALCULII DE ACID URIC
Pentru calculii de acid uric se recomandă reducerea aportului de purine (carne roșie, organe, sosuri de carne, macrou, hering, anșoa, scoici), consum redus de alcool și de zahăr, precum și un aport crescut de fructe și legume proaspete. Vezi acidul uric
CALCULII DE CISTINĂ
Pentru această formă rară și particulară de litiază renală recomandarea generală este de creștere a aportului de lichide
Pe lângă controlul alimentației consultul medical urologic este esențial. Colegii urologi te vor ghida dacă ai nevoie de tratament medicamentos sau chirurgical.
Deși ce și cât mâncăm este important în formarea pietrelor la rinichi să nu uităm că factorul ereditar are un rol major, iar dacă ești predispun genetic să dezvolți litiază renală, chiar dacă ai un stil de viață corect e dificil să scapi de ea.
Bibliografie
-
https://www.kidney.org/nutrition/Kidney-Disease-Stages-1-4
-
Apetrii M, Timofte D, Voroneanu L, Covic A. Nutrition in Chronic Kidney Disease-The Role of Proteins and Specific Diets. Nutrients. 2021 Mar 16
-
Siener R. Nutrition and Kidney Stone Disease. Nutrients. 2021 Jun 3
-
Ferraro PM, Bargagli M, Trinchieri A, Gambaro G. Risk of Kidney Stones: Influence of Dietary Factors, Dietary Patterns, and Vegetarian-Vegan Diets. Nutrients. 2020 Mar 15