Vitamina C - 10 lucruri importante despre acidul ascorbic

Vitamina C

”Dacă un cartof poate produce vitamina C de ce nu putem și noi? În regnul animal doar oamenii și porcușorii de guinea sunt incapabili să sintetizeze vitamina C în propriul organism. De ce noi și porcușorii de guinea? Nu are rost să întrebăm. Nimeni nu știe.„
(Bill Bryson)

Cred că toată lumea a auzit despre vitamina C cel puțin o dată în viață. Recomandată pentru răceli și imunitate, bună pentru copii și vârstnici, femei și bărbați, este prescrisă de mulți medici și se pare că este lider de piață la vânzările de suplimente de vitamine.

În spatele marketingului intens și profitabil însă se ascunde multă știință, dar uneori și igoranșă, așa că mi-am propus să îți prezint această vitamină sub forma a 10 aspecte importante și interesante care probabil îți vor fi de ajutor.

VITAMINA C ESTE O VITAMINĂ HIDROSOLUBILĂ

Sub numele ei științific, acid L-ascorbic, această substanță face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile (ca și cele de grup B). Aceste vitamine nu au nevoie de grăsime pentru a fi absorbite și au avantajul că orice surplus este eliminat prin urină, neexistând astfel doze toxice sau letale de vitamina C.

DOZA ZILNICĂ DE VITAMINA C ESTE VARIABILĂ

Corpul uman nu poate sintetiza vitamina C, astfel că aportul vine din exterior, din alimentație. În funcție de vârstă doza zilnică de acid ascorbic variază.

Tabel: Tabel cantitatea zilnică de acid ascorbic în funcție de vârstă

Categorie

Cantitate

Copii sub 4 ani

20 mg/zi

Copii între 13 – 15 ani

85 mg/zi

Bărbați între 15- 25 ani

105 mg/zi

Femei între 15 – 25 ani

90 mg/zi

Bărbați peste 25 ani

110 mg/zi

Femei peste 25 ani

95 mg/zi

Gravide

105 mg/zi

Femei care alăptează

125 mg/zi

EXISTĂ SITUAȚII CÂND SE RECOMANDĂ SUPLIMENTAREA CU VITAMINA C

În primul rând, fumătorii sunt cei la care se recomandă ca doza zilnică de vitamina C să fie mai mare – la femei 135 mg/zi, iar la bărbați 155 mg/zi.

Necesarul de vitamina C mai crește la următoarele categorii de pacienți:

• vârstnicii

• alcoolicii

• pacienți boli cronice, mai ales cancere

• cei care țin posturi alimentare de lungă durată

• cei care își administrează antiinflamatoare (indometacin, aspirină), anticoncepționale orale, tetracicline sau corticoizi

• pacienții transplantați de ficat

• pacienții care suferă de boală parodontală și gingivite

• pacienții cu astm bronșic, glaucom sau boli de colagen, artroze și artrite

• pe durata infecțiilor (virale sau bacteriene)

• pacienții cu arsuri sau cu răni în curs de vindecare

VITAMINA C ESTE UN PUTERNIC ANTIOXIDANT

Vitamina C este un compus care ajută organismul să elimine radicalii liberi de oxigen, cei care produc distrugeri ale celulelor și ADN-ului și care, pe termen lung, pot provoca boli cronice și cancere.

Există mai multe studii care au cercetat acest efect atât în laborator, pe celule, cât și direct, pe pacienții care suferă de boli oncologice.

Spre exemplu, o metaanaliză a sugerat efectul anticanceros al vitaminei C în combinație cu chimioterapia la pacienții cu cancer ovarian avansat sau cancerul de colon metastatic.

Mai sunt necesare însă, mai multe studii pentru a se stabili siguranța și dozele de administrare pentru aceste cazuri.

VITAMINA C AJUTĂ LA ABSORBȚIA FIERULUI

Pe lângă efectele anticancerigene, acidul ascorbic este esențial pentru absorbția fierului din alimente. Pentru pacienții cu anemie feriprivă (cei cu deficit de fier) este absolut necesar să se suplimenteze dieta și cu vitamina C pentru a favoriza această absorbție.

Spre exemplu, deficitul de vitamina C, așa numitul scorbut, se manifestă prin anemie severă, oboseală, letargie, dar și sângerări masive sau anorexie prin reducerea consecutivă și a nivelului de fier din organism.

SURSA PRINCIPALĂ DE VITAMINA C O REPREZINTĂ PLANTELE PROASPETE

Vitamina C Fiind o vitamină hidrosolubilă, prin prelucrarea termică (fierbere, prăjire, coacere) alimentele își pierd cantitatea de vitamina C.

Astfel că sursa principală de acid ascorbic o reprezintă vegetalele proaspete sau congelate, cum ar fi : citricele, fructele de pădure, roșiile, cartofii, vinetele, legumele cu frunze verzi, kiwi, mango.

În cazul în care acestea lipsesc din dietă, se poate suplimenta cu preparate orale sau injectabile de vitamina C.

COMPRIMATE SAU INJECȚII ?

Există pe piață mai multe feluri de preparate cu vitamina C. De cele mai multe ori ajunge să suplimentăm dieta cu comprimate orale (între 30 și 1000 mg de vitamina C/comprimat), dar există situații când medicul poate indica și tratamentul injectabil – se poate face intravenos, intramuscular sau subcutanat, doar de către personalul medical special instruit.

Există (și eu recomand) și comprimate efervescente sau pulbere care se pot dizolva în apă și care, pe lângă aportul de vitamina C aduce un aport suplimentar de lichide.

VITAMINA C ȘI RĂCEALA

Foarte multe medicamente care pretind că pot combate răceala sau gripa conțin vitamina C. Deși este un aspect încă cu multe controverse în medicină, necesitând mai multe studii și analize, se pare că vitamina C ajută globulele albe în lupta cu infecțiile.

Pentru a avea efect maxim aceasta ar trebui administrate în doze mari, chiar la primele simptome de viroză respiratorie și ar trebui administrată cu frecvență mare (de 6-8 ori/zi).

Studiile nu arată că suplimentarea preventivă cu vitamina C ar scădea riscul de infecție respiratorie.

VITAMINA C ȘI CANCERUL

O altă arie terapeutică controversată a vitaminei C este cea oncologică. Deși studiile care analizau suplimentarea cu vitamina C orală au fost în principal terminate prin anii 80 fiindcă nu au descoperit mari beneficia la pacienții cu cancere, începând cu anii 90 au apărut trialuri cu preparate injectabile de vitamina C.

Suplimentarea intravenoasă cu acid ascorbic se pare că reduce toxicitatea preparatelor chimioterapice, cresc rata de remisiune, cresc rata de supraviețuire și reduc cazurile de efecte adverse (oboseală, vărsături, durere sau scăderea apetitului) la pacienții cu cancere în stadia avansate.

Deși mai trebuie efectuate studii de siguranță și de doze se pare că vitamina C ar putea aduce un beneficiu acestor pacienți.

EFECTE ADVERSE ȘI CONTRAINDICAȚII

Deși este o substanță natural și aceasta are anumite limitări în ceea ce privește folosința ei. Spre exemplu, pacienții care suferă de talasemie majoră, deficit de glucozo-6- fosfat dehidrogenaza (G6PD) sau siclemie ar trebui să o evite, iar cei care au risc de hiperglicemie (diabeticii) sau au hemocromatoză și litiază renală ar trebui să o administreze cu prudență și doar cu avizul medicului.

Printre efectele adverse cele mai frecvente ale vitaminei C se numără durere de cap, roșeața pielii, grețurile și vărsăturile, amețelile mai ales la administrarea intravenoasă și doar la un număr foarte redus de pacienți.

De la descoperirea ei de la începutul secolului XX, vitamina C a schimbat modul cum arată viața noastră. Apare la toate reclamele, de medicamente împotriva răcelii sau în sucurile de fructe, dar bănuiesc că va juca un rol și mai important odată cu înmulțirea studiilor asupra infecțiilor și cancerelor.