Alimentația în bolile de stomac - 10 Măsuri pentru un stomac sănătos

Alimentația în bolile de stomac

”Cel mai mare duşman al omului este stomacul său.”
(Proverb arab)

Omul modern este mereu pe fugă! Fuga la birou, fuga după copiii de la grădiniță, fuga spre cumpărături, toate se petrec într-un ritm alert.

Nu mai avem timp nici să ne bucurăm de mâncare, aceasta fiind semipreparată sau comandată cu un click pe smartphone și consumată în câteva secunde.

Toată această grabă se răsfrânge și asupra stomacului, în ultimele decenii rata de gastrite, ulcere, dar și cancere gastrice fiind într-o continuă creștere.

În articolul acesta am să încerc să sumarizez niște recomandări pentru a preveni și a trata afecțiunile stomacului – cum, ce și cât să mâncăm.

Alimentația în bolile de stomac 1. Bea minim 6-8 pahare de apă/zi

Apa este esențială pentru buna funcționare a digestiei, dar și pentru reducerea acidității stomacului.

Dacă ești deshidratat, cel mai probabil gastrita sau ulcerul vor fi mai dureroase.

2. Evită consumul de alcool, de droguri și fumatul.

Atât alcoolul, cât și fumatul și drogurile cresc secreția acidă a stomacului, ba mai mult, distrug bariera care protejează pereții acestuia de agresivitatea acidului clorhidric.

De asemenea aceste substanțe toxice pot produce inflamație, reduc eficiența tratamentelor pentru stomac și favorizează infecția cu Helicobacter pylori, bacteria responsabilă de ulcerul gastric.

3. Preferabil consumă o cantitate mai mică de mâncare mai des, decât porții mari mai rar.

Atunci când consumi o cantitate mare de alimente într-un interval de timp scurt stomacul nu reușește să digere eficient mâncarea.

Aceasta va rămâne mai mult timp în stomac, îți va crea o stare de balonare și disconfort și va putea produce reflux gastroesofagian, adică urcarea conținutului din stomac, în sus spre gură.

4. Încearcă să nu mănânci înainte cu 3 ore de culcare

După ce mâncăm, alimentele ajung în stomac unde staționează o perioadă pentru a fi mărunțite și digerate.

Dacă te întinzi la orizontală imediat după ce ai mâncat, conținutul din stomac poate urca în esofag (fenomen numit reflux gastro-esofagian). Acesta conține suc gastric acid care poate răni pereții esofagului și poate produce esofagită de reflux.

5. Preferabil consumă alimente pregătite la grătar, fierte, înăbușite, făcute la abur sau în cuptor.

Alimentele prăjite în ulei sunt mai greu de digerat și de asemenea conțin mai multe substanțe nocive pentru sănătate.

Cele crude sau preparate prin fierbere/coacere nu doar că își păstrează mai multe calități nutritive (minerale, vitamine) dar sunt și mai ușor de procesat de către organism.

6. Evită alimentele la care ai intoleranță

Dacă știi sigur sau doar bănuiești o intoleranță alimentară (la gluten, la lactoză, la nuci, semințe, fructe de mare etc.) evită consumul acestor alimente.

Pe lângă disconfortul digestiv pe care le produc, adică balonare, diaree, durere abdominală, pot crește aciditatea gastrică și pot produce sau agrava o afecțiune a stomacului.

7. Încearcă să mănânci cam la aceleași ore în fiecare zi.

Menținerea unui orar al meselor este foarte important pentru pacientul care suferă de gastrită sau ulcer.

Stomacul este un organ care produce acid gastric cu o anumită ritmicitate (spre exemplu, noaptea, când dormi, intră și el în repaus și nu funcționează), astfel că acesta poate fi ”antrenat„ prin păstrarea aproximativă a aceleași ore de alimentare.

8. Evită antiinflamatoarele și medicamente pentru durere.

Antiinflamatoarele, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, diclofenacul, dar și produsele pe bază de cortizon (prednison) acționează prin blocarea unei substanțe din stomac, numită prostaglandină.

Aceasta are rol în a proteja stomacul de acțiunea sucului gastric acid, astfel că, folosirea acestora, fără indicația medicului sau fără o protecție gastrică poate duce la o afecțiune gastrică.

9. Cel puțin 30 minute de activitate fizică de 5 ori/săptămână.

Mișcarea și sportul stimulează circulația sângelui în tot organismul, inclusiv în stomac, ceea ce îmbunătățește digestia și eliminarea produselor toxice de la acest nivel.

De asemenea reduce nivelul de hormoni de stres, cum ar fi cortisolul, care poate produce, pe termen lung ulcer gastric sau gastrită.

10. Redu stresul psihic și emoțional cât de mult poți.

Cum scriam mai sus, stresul este inamicul unui stomac sănătos.

Atât prin producerea de hormoni de stres, dar și prin stimularea directă a acidității gastrice sau reducerea gradului de vindecare al organelor.

Folosește orice metodă accesibilă pentru a ține factorii de stres la nivel redus – meditație, mindfulness, psihoterapie, sport, sex, conectivitate sau yoga.

Pentru a-ți ușura întocmirea meniului zilnic, am să-ți las mai jos o listă cu cele mai indicate, dar și cele interzise, alimente pentru pacienții care suferă cu stomacul.

ALIMENTE PERMISE

LEGUME: Spanac și alte legume cu frunze verzi, dovleac, linte, mazăre, năut, soia, tofu, varză, conopidă, Rădăcinoase: morcov, țelină, pătrunje

FRUCTE: Mere, banane, pepene, fructe de pădure etc

CEREALE: Orz, ovăz, orez brun/integral, quinoa, paste integrale,

LACTATE și DERIVATE DIN LAPTE: Lapte degresat, iaurt, brânză degresată, ricotta

CARNE și OUĂ: Carne slabă, pui fără piele, pește, ouă fierte

DULCIURI: Majoritatea interzise

CONDIMENTE Ghimbir, turmeric, busuioc, oregano

BĂUTURI:Băuturi necarbogazoase, fără cofeină, kombucha

ALIMENTE INTERZISE

LEGUME: Ceapă și usturoi, ardei iute, roșii și suc de roșii, porumb

FRUCTE: Citrice și sucuri de citrice (lămâi, portocale)

CEREALE: Mămăligă

LACTATE și DERIVATE DIN LAPTE: Lactate integrale, sosuri, supă cremă, smântână

CARNE și OUĂ: Carne grasă, pește gras marin, ouă prăjite, mezeluri

DULCIURI: Ciocolată, înghețată, budincă, produse de patiserie, cacao, zahăr alb

CONDIMENTE: Piper, chilli, pudră de usturoi, muștar, nucșoară, scorțișoară, curry

BĂUTURI: Sucuri acide, cafea, ceai negru etc.

De asemenea nu se recomandă consumul de grăsimi, cum ar fi untul de arahide, sosurile grase, untul și margarina, carnea afumată și procesată sau murăturile!