Apa - Elementul central al vieții

“Nimic nu este mai moale sau mai flexibil decât apa, și totuși
nimic nu îi poate rezista”
(Emil Cioran)
Dacă ar fi să aleg o recomandare care s-ar aplica la toți pacienții, indiferent de afecțiune, inclusiv pentru persoanele sănătoase, aceea ar fi, de departe, indicația de hidratare. DA! DE HIDRATARE.
Studiile abundă de informații cum că deficitul de vitamina D, de Calciu sau Magneziu, de fibre vegetale sau de uleiuri Omega 3 sunt noile provocări ale secolului, însă de faptul că majoritatea populației bea mult prea puțină apă față de nevoile fiziologice nu se prea pomenește.
Însă este o problemă. Chiar una foarte mare!
Tocmai de aceea, cu acest articol, îmi propun să detaliez importanța apei în menținerea sănătății la nivelul fiecărei celule din organism.
Numele articolului este ales cu intenție medicală, nu neapărat metaforică. Într-adevăr apa este substanța chimică centrală proceselor biologice și implicit vieții.
Fără ea nu am avea reacțiile chimice necesare producerii energiei, nu am avea mijloc de transport pentru substanțele nutritive sau oxigen; practic niciun organ nu ar putea funcționa fără apă.
Încă din momentul în care primele viețuitoare acvatice au pășit pe uscat, scopul principal al supraviețuirii a fost prevenirea deshidratării.
Tocmai în această direcție reptilele, păsările și mamiferele și-au dezvoltat un sistem puternic de control al deshidratării, care se dezvoltă în jurul senzației de sete.
Suntem peste 50 % apă! Mai precis la nou-născut apa este cuprinsă în 75 % din greutatea corporală, pe când la vârstnici acest procent scade la 55%.
Având în vedere proporția mare de apă din organismul nostru, haideți să vedem acum câteva dintre beneficiile consumului de apă.
1. Îmbunătățirea performanței fizice
Acest fapt a fost intens studiat, mai ales la atleți, deoarece, în timpul unor evenimente sportive, aceștia pot pierde între 6 și 10 % din greutatea corpului prin transpirație și deci prin deshidratare, ceea ce duce la reducerea rezistenței fizice, oboseală accentuată și reducerea motivației.
Aceste efecte sunt anulate după rehidratare.
2. Creșterea capacității cognitive
Apa, dar mai ales lipsa ei, poate influența inteligența și capacitatea cognitivă.
Chiar niveluri reduse de deshidratare pot afecta intelectul, mai ales la categoriile la risc (copii, vârstnici).
Deshidratarea poate duce la afectarea concetrării, a memoriei de scurtă durată și a gradului de alertă.
De asemenea, influențează abilitățile matematice, capacitatea de a urmări o țintă, nivelul de percepție și coordonarea psiho-motorie.
3. Funcționarea optimă a sistemului digestiv
Apa și lichidele sunt absorbite în organism la nivelul porțiunii de început a intestinului subțire.
Din nou, aportul redus de apă va duce la efecte negative asupra organismului, cel mai important fiind constipația, dar și absorbția deficitară a vitaminelor și mineralelor, creșterea în greutate și senzația de balonare.
4. Funcționarea normală a rinichilor
Rinichii sunt organele principale cu rol în reglarea nivelului de apă și a tensiunii arteriale, precum și în eliminarea toxinelor din corp.
Implicit, deci, un deficit în nivelul de apă va duce la scăderea gradului de filtrare a rinichiului, în timp aceste toxine fiind depozitate și acumulate în organism.
De asemenea deshidratarea va produce o scădere a tensiunii arteriale și o creștere a pulsului, cu efecte negative asupra sănătății.
5. Funcționarea optimă a inimii și a sistemului circulator
Scăderea aportului de apă va duce la reducerea volumului de sânge care circulă prin organism.
Acest fapt va produce o distrubuire inegală a apei în compartimentele organismului ceea ce poate cauza hipotensiune arterială (așa numita hipotensiune ortostatică) și chiar leșin.
Aportul de apă va produce, în primele 15-20 minute, o creștere a tensiunii arteriale și o reducere a pulsului, efecte ce se pot menține până la 60 minute de la băut.
6. Prevenirea durerilor de cap
Cefaleea (durerea de cap) poate să apară ca urmare a deshidratării.
Se presupune că o reducere a nivelului de apă din organism se va reflecta și asupra creierului, care devine mai iritabil și cu atenție redusă, ceea ce va întreține o posibilă migrenă.
În aceste cazuri, s-a observat că aportul de apă va duce la dispariția simptomelor în 30-180 minute.
7. Îmbunătățirea aspectului pielii
Toată lumea caută să își hidrateze mai bine pielea. Este aspectul principal asupra căruia se concentrează reclamele de cosmetice.
Multe surse de pe Internet susțin că un nivel adecvat de apă (8-10 pahare) va duce la eliminarea toxinelor din organism și va crește tonusul pielii.
Pielea conține până la 30 % apă. Studiile științifice au demonstrat că aportul de apă, mai ales la cei deshidratați, va produce o ameliorare a aspectului pielii – grosimea pielii și densitatea ei, însă acesta nu este suficient pentru a preveni efectele îmbătrânirii, care sunt corelate cu leziunile solare și bagajul genetic.
8. Prevenirea unor boli cronice
Studii științifice desfașurate pe parcursul mai multor ani au demonstrat că un nivel redus de hidratare este corelat cu riscul de apariție a litiazei renale („pietre la rinichi”), a constipației, a astmului bronșic, dar și a hiperglicemiei din diabetul zaharat.
Aportul optim de apă este asociat, însă cu reducerea numărului de infecții urinare, cu risc redus de hipertensiune arterială, de trombembolism și accidente vasculare cerebrale, dar aceste efecte mai trebuie studiate de către comunitatea medicală.
De asemenea s-a observat că aportul adecvat de apă ar cauza o reducere minoră a riscului de cancer de vezică urinară și de colon (studii insuficiente).
Am reușit să grupez rolurile apei în organism în 8 mari categorii, în speranța că voi accentua importanța vitală a apei în menținerea sănătății, însă rolurile și implicațiile apei în funcționarea corpului sunt mult mai multe și mai complexe.
Dacă nu v-am convins, următorul articol legat de deshidratare și aportul optim de apă sper să crească gradul de conștientizare și înțelegere al titlului
Apa este într-adevăr elementul central al vieții!
Bibliografie
-
Manz, F.; Wentz, A.24-h hydration status: Parameters, epidemology and recomandations. Eur. J. Clin. Nutr. 2003, 57, S108
-
Sawka, M.N.; Cheuvront, S.N.; Carter, R. Human water needs. Nutr. Rev. 2005, 63, S303-S309
-
Popkin, B; D”Anci, K; Rosenberg, I. Water, Hydration and Health. Nutr. Rev. 2010, 68(8): 439-458