Vitamina K - Elementul comun între sânge și oase

Vitamina K

”Fiecare om este autorul propriei sale sănătăți sau boli.”
(Buddha)

Vitamina K este, probabil, cea mai puțin cunoscută dintre vitamine deși participă la multe reacții importante în organism.

Aceasta a fost descoperită în 1930, întâmplător, de către Carl Peter Henrik Dam, un cercetător danez.

Când spunem vitamina K ne referim la mai multe substanțe reunite sub acest nume generic.

Există o vitamina K naturală, găsită în plante - fitomenadionă, dar și una aflată în produsele din carne (ficat) sau produsă de bacterii (inclusiv cele din intestinul nostru) - menaquinonă.

ROLURI

Vitamina K Vitamina K este importantă în menținerea sănătății oaselor, fiindcă participă la formarea unei enzime (osteocalcin) care ajută la intrarea calciului în oase.

De asemenea, probabil cel mai important aspect al acestei vitamine este rolul pe care îl are în coagularea sângelui. Aceasta ajută la formarea protrombinei și a altor proteine care formează cheaguri de sânge atunci când ne rănim.

Lipsa vitaminei K din alimentație poate produce astfel:

– hemoragii

– tromboze - cheaguri în interiorul vasului de sânge

– demineralizare osoasă

– osteoporoză și fracturi osoase

Doza zilnică recomandată de vitamina K este de 90 mcg la femei și de 120 mcg la bărbați.

SURSE DE VITAMINA K

- alimente fermentate (brânză, iaurt, soia fermentată)

- legume cu frunze verzi, mai ales spanac, ridichi, salată verde, varză

- soia, edamame

- uleiuri vegetale (soia, canola, rapiță, măsline)

- broccoli, dovleac

- afine, struguri, rodii, smochine

Aportul crescut de vitamina K produce foarte rar toxicitate, deoarece surplusul este eliminat rapid prin urină și fecale.

Vitamina K mai este importantă și în cazurile de supradozaj de anticoagulante, medicamentele pe care le folosim tocmai în prevenirea acestor cheaguri de sânge (la pacienții cu aritmii, cu antecedente de tromboze etc).

Deficitul de vitamina K apare cel mai frecvent la pacienții care suferă de malabsorbție (boli intestinale, cei subnutriți), dar mai ales la cei care iau medicamente antibiotice.

Acestea distrug flora bacteriană intestinală, cea care produce o parte din vitamina K, așa că în unele cazuri este utilă suplimentarea cu preparate medicamentoase.

Nu recomand nimănui să își suplimenteze dieta cu preparate medicamentoase luate fără recomandare.

Chiar dacă vitaminele sunt luate aproape sistematic de unii pacienți, fără educație și înțelegerea mecanismelor prin care ele funcționează ne aruncăm banii pe fereastră.🙅