Vitamina E - Misterele tocoferolului

„Lasă ca mâncarea să fie medicamentul tău și medicamentul să fie hrana ta.”
(Hipocrate)
Poate cea mai puțin cunoscută dintre grupul vitaminelor este vitamina E.
Foarte rar ajung să discut cu pacienții despre ea; nu este pe mainstream-ul noutăților despre alimentație, nici nu este foarte promovată ca supliment natural și nici dezbătută la emisiuni sau în articole medicale.
Însă este o vitamină importantă, cu roluri și beneficii multiple asupra sănătății.
Vitamina E aparține grupului liposolubil al vitaminelor și este, în mare parte, un antioxidant natural, protejând grăsimile și implicit celulele organismului de acțiunea radicalilor liberi.
Aceștia produc distrucții ale celulelor și în timp la îmbătrânire, cancere sau boli cardiovasculare.
Deși vom vorbi despre vitamina E, biochimic este vorba despre 8 compuși naturali reuniți sub acest nume.
Dintre aceștia, cel mai important pentru corpul uman este α-tocoferolul.
Sursele principale de vitamina E, pe lângă suplimentele alimentare, sunt reprezentate de legume cu frunze verzi, avocado, semințe și nuci, precum și uleiurile extrase din acestea: nuci, soia, floarea-soarelui, porumb, alune, migdale, pecan, fistic, susan, ulei de palmier sau de germeni de grâu.
Doza zilnica recomandată pentru adulți este în jur de 15 mg de vitamina E, dar în cazul deficitului de vitamina E această valoare crește.
Deficitul de vitamina E este rar și apare fie la copiii născuți prematur, fie în boli care scad absorbția grăsimilor în tubul digestiv: boala Crohn, boli de ficat și colecist, boli de pancreas (cancer, pancreatită cronică).
Acesta se manifestă prin afecțiuni neurologice – scăderea forței musculare, pierderea simțului vibrator, scăderea vederii pe timp de noapte, tulburări de echilibru.
EFECTELE VITAMINEI E sunt multiple :
• Protecție împotriva infecțiilor –
studiile arată beneficii certe a suplimentării cu vitamina E în infecțiile
severe (pneumonii, gripă, astm bronșic acutizat)
• Protecție cancerigenă – prin proprietățile antioxidante
• Protecție cardiovasculară – numeroase studii clinice au demonstrat rolul vitaminei E de reducere și întârziere a procesului de ateroscleroză (îmbătrânire a vaselor de sânge)
• Protecție cognitivă și neurologică – în special la pacienții cu și la risc de demență Alzheimer
• Funcționarea normală a văzului
De asemenea vitamina E are și efecte de reducere a vâscozității sângelui, fiind utilă la cei cu risc de formare a cheagurilor de sânge.
Supradozajul de vitamina E poate duce la efecte de toxicitate.
Deși acestea sunt reduse (poate cele mai blânde dintre grupul vitaminelor liposolubile) se pot manifesta prin greață, durere de cap, tulburări de vedere, probleme digestive.
De asemenea studiile clinice au demonstrat ca suplimentarea excesivă cu vitamina E poate produce o creștere a riscului de mortalitate de orice cauză.
Poate cel mai interesant aspect este faptul că s-a descoperit că beneficiile vitaminei E sunt superioare în doze mici, dar în combinație cu alte vitamine și antioxidanți din alimentație, față de dozele mari, singure.
Prin acest articol nu vreau să te conving să îți suplimentezi dieta cu preparate medicamentoase sau să începi să consumi doar ulei de nuci de acum încolo. NU.
Ce te încurajez eu pe tine este să încerci (dacă nu chiar să reușești) să ai o dietă cât mai diversă și bogată în legume și fructe proaspete.
Bibliografie
-
Kemnic TR, Coleman M. Vitamin E Deficiency. [Updated 2020 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-.
-
Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1. doi:10.3390/nu10111614
-
Lewis ED, Meydani SN, Wu D. Regulatory role of vitamin E in the immune system and inflammation. IUBMB Life. 2019;71(4):487-494. doi:10.1002/iub.1976
-
Jiang Q. Natural forms of vitamin E: metabolism, antioxidant, and anti-inflammatory activities and their role in disease prevention and therapy. Free Radic Biol Med. 2014;72:76-90. doi:10.1016/j.freeradbiomed.2014.03.035