Vitamina D - Noua vedetă a medicinei

Vitamina D

”În mod paradoxal, pe măsură ce devin tot mai obezi, americanii devin și mai deficitari. Copii obezi care consumă alimente procesate sunt cu carențe nutritive și dezvoltă tot mai des scorbut și rahitism, boli pe care le credeam rămase în urmă, în secolele 19 și 20.”
(Mark Hayman)

VITAMINA D face parte din grupul vitaminelor liposolubile, adică cele care necesită grăsimi pentru a fi absorbite și utilizate în organism.

Modul său de acțiune îl aseamănă cel mai mult hormonilor, având rolul principal de menținere a nivelului de calciu și fosfor în sânge, astfel încât acestea să fie folosite de către mușchi și oase.

Deși ne vom referi la vitamina D ca o singură substanță, aceasta este defapt, un termen generic pentru un grup de vitamine ( vitamina D1, D2, D3, D4, D5, D6 și D7).

Pe lângă acest rol fundamental, ultimele decenii de cercetare în medicină a descoperit că această vitamină prezintă și alte funcții importante.

SURSE DE VITAMINA D

Sursa principală de vitamină D o reprezintă alimentele și suplimentele alimentare, dar și producția acestea în piele.

Sursa alimentară principală o reprezintă peștele gras (somon, macrou, sardine), ciupercile , polenul, nucile,migdalele, produsele lactate și gălbenușul de ou.

De asemenea, vitamina D mai provine din piele, unde, sub influența razelor solare (mai precis a ultravioletelor – UV), din colesterol se produce provitamina D.

Aceasta este transportată la ficat și ulterior în rinichi, unde se transformă în 1,25-dihidroxi vitamina D.

Aceasta este forma finală și produsul activ al vitaminei, cea responsabilă de absorbția de calciu și fosfor din intestin.

Aportul alimentar optim de vitamina D este:

– Copii ˂ 1 an: 400-1000 UI (unități internationale)/zi

– Copii 1-18 ani 600-1000 UI/zi

– Adulți > 18 ani 1500-2000 UI/zi

DEFICITUL DE VITAMINA D

În practica medicală curentă, pentru a măsura nivelul de vitamina D, se utilizează 25-hidroxi vitamina D. Valorile optime în sânge sunt situate între 40-60 ng/ml.

Când avem un nivel sub 20 ng/ml vorbim de deficit de vitamina D, iar când valoarea vitamin D este situată între 20-40 ng/ml vorbim de insuficiență de vitamina D.

Lipsa de vitamina D este foarte răspândită pe glob.

Astfel se consideră că aproximativ un miliar de locuitori ai planetei prezintă deficit de vitamina D, iar 50% din populația globală are insuficiență de vit D.

Deficitul de vitamina D se traduce în scăderea nivelului de Calciu din sânge ceea ce duce la un risc crescut de osteoporoză, căderi și fracturi.

Dacă deficitul de vit D se întinde pe o perioadă mai lungă de timp apar dureri osoase, dureri de articulații și mușchi, oboseală, contracții musculare și slăbiciune.

În cazul copiilor, deficitul de vitamina D se numește rahitism și are aproximativ aceleași manifestări ca la adult, cu diferența că riscului crescut de fracturi se adaugă și modificări ale oaselor, întârzieri în dezvoltarea normală a copilului, dar și manifestări neurologice (irascibilitate, oboseală, depresie).

Pe lângă aceste manifestări clasice ale lipsei de vitamină D, s-a descoperit relativ recent că poate să crească și riscul de cancere, boli cardiovasculare, boli autoimmune, diabet zaharat sau depresie!

FUNCȚIILE VITAMINEI D Vitamina A

1. Scade mortalitatea de orice cauză – un studiu extensiv din anul 2014 a constat că suplimentarea cu vitamina D a scăzut cu aproximativ 7 % riscul de mortalitate generală.

2. Reducerea riscului de cancer – aceeași metaanaliză a relevat o reducere cu 13 % a riscului general de cancere

3. Protecția arborelui respirator – funcțiile imunologice ale vitaminei D îi conferă rol protectiv asupra plămânului.

Beneficiile suplimentării cu vitamina D apar în pneumonii, insuficiență respiratorie, dar și celor cu transplant pulmonar

4. Reducerea riscului de diabet zaharat – deși studiile au arătat un deficit clar de vit D la pacienții cu diabet zaharat de tipul 1, nu s-a putut stabili un efect pozitiv și asupra diabetului de tipul 2.

5. Protecția sistemului osos și muscular – nivelul optim de vitamina D ajută la absorbția calciului și fosforului, astfel că ajută la sănătatea generală a oaselor.

6. Evoluția normală a sarcinii – studii multiple au demonstrate că suplimentarea cu vitamina D la gravidele cu deficit a dus la risc scăzut de complicații ale sarcinii (preeclampsia, diabet zaharat al mamei), dar și la greutate normală a copilului la naștere

7.Ajută organismul în infecții – vitamina D are rol major în imunitate, iar pacienții care prezintă infecții au deseori și nivel scăzut de vitamina D în sânge.

Suplimentarea cu vitamina D duce la evoluție mai favorabilă a infecțiilor severe, dar și reduce riscul de infecții la persoanele sănătoase

Acestea sunt doar 7 dintre beneficiile vitaminei D studiate intens și cu dovezi clare în medicina modernă.

Chiar dacă nu te afli în categoriile la risc, nu ești gravidă sau nu suferi de o infecție, doar reducerea riscului de cancere, boli autoimune și diabet ar trebui să te convingă să îți verifici cel puțin la 1-2 ani nivelul de vitamina D din sânge.🩺