Prepararea mâncârii în casă - Gătitul terapeutic și mâncarea ca medicament

”Gătitul nu este dificil. Toată lumea are gust, chiar dacă nu o realizează.
Chiar dacă nu ești un bucătar grozav, nu este nimic ce să te împiedice în a
înțelege diferența dintre ce are gust bun și ce nu.”
(Gerard Depardieu)
De câțiva ani, mai precis de când m-am mutat într-un apartament cu bucătărie spațioasă, îmi gătesc aproape toată mâncarea pe care o consum!
În epoca aplicațiilor și a delivery-ului sună ciudat – de ce să-mi gătesc? De ce să îmi folosesc din timpul meu (prețios de altfel) să îmi pregătesc alimentele? De ce să mă complic cu achiziționarea alimentelor, cu spălatul de vase, cu curățenia inevitabilă din bucătărie…dar mai ales cu timpul petrecut în a curăța legumele sau a spăla carnea, a tăia în bucățele mici alimentele, a învârti în oală, a căli ceapa? DE CE?
Uite, chiar de asta vreau să vorbim în acest articol? Ce beneficii aduce preparea alimentelor în propria casă.
Pentru mine gătitul este un hobby. Mereu m-a relaxat, ba chiar m-a încărcat cu energie pozitivă, mai ales dacă mâncarea gătită era pentru mai multă lume. Dar nu toți avem pasiuni de genul…pentru unii făcutul de sarmale sau pregătitul ciorbei este chiar o corvoadă.
M-am pus pe analizat studii. Și am găsit. Chiar mai multe. Majoritatea din Statele Unite (unde au o mare problemă cu bolile metabolice), dar și metaanalize chinezești, studii europene, ba chiar și analize din Orientul Mijlociu și Africa.
Se pare că tot globul își pune această problemă – merită să îți mai gătești în casă ?
Ei bine, se pare că da.
Gătitul în casă este asociat cu îmbunătățirea calității meselor consumate.
Adică cei dintre noi care mâncăm alimentele preparate în casă au, per ansamblu, un conținut mai redus de zahăr și grăsimi, conținut mai mare de fibre vegetale și vitamine, iar pe termen lung aceasta se traduce prin scăderea riscului de obezitate, boli metabolice, cancere și boli cardiovasculare.
Pe termen lung, gătitul în casă te face mai SĂNĂTOS (1).
Pe lângă sănătatea de ordin fizic, se pare că actul fizic de preparare a alimentelor, inclusiv decojirea lor, prepararea termică și învârtitul în oală îți îmbunătățește sănătatea mentală și emoțională (2). În parte și prin hormonii și neurotransmițătorii pe care îi produce corpul prin contactul cu uleiurile aromate din alimente, dar și prin faptul că această activitate coagulează toți membrii familiei (3) în jurul bucătăriei, conectivitate care se știe deja că te face mai fericit și mai echilibrat emoțional.
Poți să îl numești beneficiu, poți să îi zici efect advers, dar gătitul în propria casă este distractiv (4) și pe lângă faptul că, pe măsură ce îți descoperi noi talente gastronomice, mai poți afla aspecte noi despre culturi și civilizații străine de ale noastre. Pregătind hummus și lipii am cunoscut mai bine civilizația din Levant, gătind pho și spring rolls am mai aflat lucruri noi despre Asia de Sud-Est, iar când am preparat guacamole sau fajita m-am apropiat de cultura Americii Centrale.
Este amuzant, dar și educativ!
Un alt aspect, deloc de neglijat, mai ales în lumea în care trăim acum, este faptul că gătitul, dar mai ales cumpăratul alimentelor pentru gătit, este mult mai ieftin (5) decât comandarea mâncării sau mâncatul în restaurant. Pe lângă faptul că poți să alegi alimente de sezon, care sunt relativ ieftine, poți prepara o cantitate mai mare de mâncare, pe care o poți depozita și consuma și în altă zi.
Un alt aspect cercetat în analizele pe care le-am citit, este faptul că preparea alimentelor îți crește stima de sine (6), un parametru care pe termen scurt și lung crește gradul de satisfacție, sănătatea mentală și fizică și te face mai longeviv.
Dacă în ciuda acestor avantaje ești nehotărât, sau ești încă descurajat și copleșit de perspectiva acestei activități, îți propun un mic ghid care să îți faciliteze această aventură.
• Începe simplu și stabilește-ți o zi când vrei să pregătești mâncarea
• Caută pe internet o rețetă relativ simplă sau cere sfatul unei persoane care gătește des
• După ce ai stabilit ce vrei să prepari fă-ți o listă de cumpărături și achiziționează-ți produsele (recomand să cauți o mâncare de sezon)
• Conform rețetei (dacă găsești și un tutorial video și mai bine) prepară mâncarea
• Angrenează și ceilalți membrii ai familiei în proces – cineva poate spăla vasele, altul să curețe cartofii și altcineva să • supravegheze oala de pe plită
• Bucură-te de produsul final și repetă procesul și în următoarele zile – va deveni o obișnuință!
Nu vreau să consideri că dacă nu îți pregătești propria mâncare este greșit – poți face alegeri excelente de mâncare și când comanzi. De asemenea toți avem zile când suntem obosiți, ne e lene sau pur și simplu nu avem inspirație pentru a găti
Ce încerc eu să fac este să te încurajez să-ți reiei controlul asupra propriei vieți, începând cu farfuria din fața ta! Pe termen lung vei observa beneficiile 😉
Bibliografie
-
Wolfson JA, Leung CW, Richardson CR. More frequent cooking at home is associated with higher Healthy Eating Index-2015 score. Public Health Nutr. 2020
-
Glanz K, Metcalfe JJ, Folta SC, Brown A, Fiese B. Diet and Health Benefits Associated with In-Home Eating and Sharing Meals at Home: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2021 Feb 7
-
Klein L, Parks K. Home Meal Preparation: A Powerful Medical Intervention. Am J Lifestyle Med. 2020 Mar 1
-
Wolfson, J., Leung, C., & Richardson, C. (2020). More frequent cooking at home is associated with higher Healthy Eating Index-2015 score. Public Health Nutrition, 23