Fosforul - Surse alimentare

Fosforul

”Agassiz recomandă autorilor să consume pește deoarece fosforul din el face creier. Dar nu te pot ajuta să iei o decizie legat de cantitatea care trebuie consumată. Probabil două balene ar trebui să fie de ajuns.”
(Mark Twain)

Fosforul este un mineral important în funcționarea organismului uman. Ocupă un onorabil loc 2 printre mineralele din corp și are multiple roluri.

La tot mai mulți pacienți depistez valori anormale ale fosforului din sânge, fie mai mari – hiperfosfatemie, fie valori scăzute – hipofosfatemie, așa ca în acest articol îmi propun să detaliez un pic importanța acestui mineral precum și alimentele din care îl putem procura.

În corpul uman fosforul se găsește în principal (85%) în oase, dar și în țesuturile unor organe și în sânge. Valoarea optimă din sânge a fosforului este situată undeva între 2,5-4,5 mg/dl

Doza zilnică de fosfor este în jurul valorii de 500 mg/zi, putând crește în caz de vârstă mai mică (sub 19 ani) sau în sarcină și alăptare.

Fosforul are roluri importante: Fosforul

• intră în componența oaselor și dinților

• intră în structura ADN-ului

• căptușește fiecare celulă (face parte din membrana celulară)

• produce și depozitează energia necesară pentru activitățile zilnice

• intră în componența unor enzime importante

Deficitul de fosfor (hipofosfatemia)

Este destul de rar, putând să apară în unele boli genetice, cancere avansate, anorexie, operații pe tractul digestiv sau alcoolism.

Deficiența de vitamina D produce tulburări în absorbția fosforului alimentar și implicit scade nivelul lui din sânge.

Lipsa fosforului poate produce tulburări de apetit, scădere în greutate, slăbiciune musculară, dureri osoase, osteoporoză, infecții frecvente, amețeli și se tratează pur și simplu prin creșterea aportului de alimente bogate în fosfor sau vitamina D sau suplimentarea cu medicamente cu fosfor.

Toxicitatea fosforului (hiperfosfatemia)

Deoarece multe dintre alimente sunt fortificate cu fosfor (acid fosforic, fosfat de sodiu), nivelurile crescute din sânge apar cel mai frecvent în cazul abuzului de produse alimentare procesate (alimente uscate, carne ambalată, alimente congelate).

Nivelurile mari de fosfor pot avea impact asupra stării de sănătate:

calcifieri de organe (rinichi, testicule, prostată etc.) și vase de sânge

• accelerează procesul de îmbătrânire

• boli cardiovasculare

• boli osoase

• crește riscul de fracturi osoase

• crește incidența cancerului

• crește mortalitatea

Surse alimentare de fosfor

1. Lactate și derivate, iarturi și brânză

2. Carne de pește marin (somon) și fructe de mare (creveți)

3. Carne de pui și vită

4. Legume : cartofi, cartofi dulci, linte, fasole, mazăre, roșii, conopidă, sparanghel

5. Fructe: mere

6. Cereale : orez, ovăz

7. Ouă

8. Nuci, caju

Deși este relativ neglijat, fosforul are importanță mare în funcționalitatea normală a organismului uman, iar, deoarece ultimele studii arată o corelație a nivelului crescut de fosfor și osteoporoză, cancer, bolile cardiovasculare și insuficiența renală ar trebui să fim mai atenți la ce anume și cât mâncăm. 🤔