Dislipidemia 2 - Principii de alimentație

“Singura modalitate de a-ți menține sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei,
să bei ce nu-ți place și să faci ceea ce nu ai prefera.”
(Mark Twain)
Tot mai mulți dintre pacienții mei suferă de tulburări ale colesterolului și a trigliceridelor – în sensul că acestea sunt crescute, bineînțeles.
Consecință a stilului de viață modern (mâncare fără valoare nutritivă, prăjită și ultraprocesată, sedentarism, fumat, abuz de droguri și alcool), dislipidemia este în creștere, mai ales la categoria celor sub 50 ani, ceea ce este îngrijorător.
Am chiar pacienți cu vărsta de 20 ani cu valori foarte mari ale colesterolului seric!
După ce am discuția despre sport și activitate fizică, despre renunțarea la fumat și despre renuțarea la alte vicii rămân aspectele legate de alimentație.
Această discuție este extrem de lungă, cuprinde atât alimente ce ar trebui reduse cantitativ și ca frecvență, dar și cele care merită să ocupe un loc central la masa pacientului.
Deoarece această discuție nu se poate încadra în cele 15-20 minute de consultație, am decis să compilez pentru tine o listă de alimente interzise și acceptate în dieta hipolipidică (săracă în grăsimi).
Ia această înșiruire mai mult ca un ghid, concentrându-te mai ales la lista celor interzise – încearcă să le reduci atât ca și frecvență, dar și cantitativ. Nu le vei putea elimina complet din alimentația ta, dar măcar încearcă.
ALIMENTE PERMISE
– Legume proaspete – de orice fel , mai ales ceapă, usturoi,
roșii, ardei gras
– Legumele păstăioase (fasole uscată, mazăre, linte)
– Legume gătite cu foarte puțină grăsime (ulei), la abur sau la cuptor
– Fructe proaspete: mere, pere, banane, prune
– Fructe congelate sau conservate în suc propriu (fără zahăr adăugat)
– Cereale : făină de grâu integrală, secară, ovăz și produsele de panificație din acestea, paste integrale, orez sălbatic și brun
– Pește: macrou, somon, hering, anșoa, ton
– Carne de pui și curcan, carne slabă de vită, miel și porc
– Albuș de ou
– Nuci, migdale, semințe de susan, chia sau floarea-soarelui
– Lactate : iaurt slab/degresat, lapte 1%, brânză slabă cu 1-2 % grăsime
– Ulei de nuci, de avocado, măsline
ALIMENTE NERECOMANDATE
– Legume prăjite sau gătite cu mult ulei/unt
– Fructe prăjite sau îndulcite
– Cereale : orez alb sau prăjit, paste din făină albă
– Gustări – covrigei, pop corn cu unt
– Carne : salam și alte mezeluri, bacon, gâscă, rață, carne sau pește prăjit, hamburger, carne de pui cu piele, cârnați, hot dog, organe (ficat, rinichi)
– Creveți
– Gălbenuș de ou
– Produse de patiserie : biscuiți, croissante, pateuri, prăjituri
– Sucuri carbogazoase cu zahăr sau cu îndulcitori
– Lactate : cremă de brânză, smântână, lapte integral, cașcaval
– Untură
– Sosuri pentru salata (dressinguri), maioneză, smântână de gătit
– Frișcă și margarină
Atunci când te apucă pofta și ai nevoie de un quick snack îți propun să încerci următoarele
• Iaurt grecesc cu cereale integrale
• Legume proaspete cu hummus
• Legume fierte cu brânză
• Nuci de orice fel (pecan, migdale, fistic)
• Fructe proaspete cu nuci
• Semințe de dovleac sau de floarea-soarelui
• Năut la cuptor
Dacă modificarea regimului alimentar nu produce rezultate după 9-12 luni atunci recomand consult medical și explorarea altor metode terapeutice .
Un consult de nutriție îți poate fi de ajutor. Colegii nutriționiști îți pot personaliza dieta și astfel îți va fi mai ușor să o menții.
MULT SUCCES! 🙌