Dieta diabeticului - Ghidul alimentației corecte

”Sărăcia este cel mai bun tratament pentru diabet.”
(Gabriel Garcia Marquez)
Pe vremea când eram rezident am avut o pacientă, nu mai rețin numele dânsei, dar nu pot uita următoarea întâmplare: aceasta era internată pe secția unde lucram, avea undeva la 60 ani și era diabetică de câțiva ani, era pe tratament medicamentos și prezenta deja complicații destul de serioase ale bolii.
Suferea de hipertensiune, avea vederea alterată și dezvoltase un ulcer varicos la picioare, care, în ciuda încercărilor noastre, nu reușea să se vindece. Dacă nu reușeam să închidem ulcerul, pacienta avea indicație de amputație, pentru a preveni infectarea și putrefacția piciorului.
Pe lângă această problemă, nu reușeam nicicum să îi controlăm glicemiile. În ciuda terapiei medicamentoase acestea se mențineau mari, ba mai mult, aveam nevoie de multe ori să îi injectăm insulină pentru a i le normaliza.
Eram de gardă, când într-o seară am surprins-o în salon cum mânca cu poftă dintr-un borcan cu miere. Cu miere!!! Am întrebat-o de ce mănâncă miere și aceasta mi-a răspuns că în fiecare seară ia câteva linguri de miere pentru „a-și potoli pofta de dulce„ știind că zahărul este interzis, dar mierea nu, fiind naturală.
I-am explicat că, deși mierea este într-adevăr un produs natural, preferabil zahărului rafinat fiindcă conține și minerale, fibre și vitamine, fructoza pe care o conține crește glicemia la fel de mult ca și zahărul obișnuit.
Am scos mierea din alimentația dânsei, iar în timp glicemiile au scăzut și ulcerul a început treptat să se vindece.
O simplă intervenție nutrițională i-a salvat pacientei piciorul !
Îmi propun în acest articol să îți dau o listă de alimente potrivite pacientului cu diabet zaharat, dar și celui care este la risc de a dezvolta această afecțiune.
GHIDUL PLANULUI ALIMENTAR
1. Carbohidrați
– alege 3 porții la fiecare masă
O porție de carbohidrați reprezintă:
– 1 felie de pâine sau o chiflă mică
– Orez sau paste de mărimea unui ou
– Jumătate de cană de cereale gătite sau cartofi
– Jumătate de cană de porumb
– Un măr sau o pară mică
– O cană de fructe proaspete
– Jumătate de cană de suc de fructe
– O cană de lapte cu conținut scăzut de grăsime
– O cană de iaurt fără zahăr adăugat și cu conținut scăzut de grăsime
2. Carne și proteine – alege una până la 3 porții la fiecare masă.
O porție de proteine reprezintă:
– 30 grame de carne slabă, pui sau pește
– Un ou
– 30 grame de brânză
– Un sfert de cană de brânză cottage
3. Grăsimi – alege între una și două porții la fiecare masă.
O porție de grăsimi reprezintă:
– 1 linguriță de ulei, margarină sau maioneză
– 1 lingură de brânză lichidă sau sos pt salată
4. Alimente care nu trebuiesc cântărite :
– Majoritatea legumelor
– Băuturile fără zahăr
– Cafea neagră sau ceaiul simplu
Cele mai bune alegeri alimentare pentru dieta diabeticului sunt următoarele:
1. LEGUMELE – proaspete, congelate sau în conservă, preferabil fără adaos de grăsime, zahăr sau sare:
– Morcovi, vinete, ciuperci
– Roșii, ardei
– Ceapă, usturoi
– Broccoli, conopidă, varză
– Spanac, frunze verzi
2. FRUCTELE - cele mai bune sunt cele proaspete sau congelate:
– Mere, pere, piersici
– Afine, mure, zmeură
– Portocale, grepfrut
– Cireșe, prune, vișine
3. LACTATE – cele fără zahăr adăugat și cu conținut scăzut de grăsime:
– Lapte cu 1% sau fără grăsime
– Lapte de soia sau orez
– Iaurt simplu fără grăsime
– Kefir, sana, lapte bătut
4. CEREALE – cele mai potrivite sunt cele integrale fără adaos de zahăr sau sare
– Făină integrală de grâu
– Ovăz integral
– Mălai
– Orez brun sau sălbatic
– Orz sau secară integrală
– Bulgur, cuscus
– Mei, quinoa , sorg
5. LEGUMINOASE – acestea cuprind fasolea uscată, mazărea uscată, năutul, lintea, fasolea uscată în conservă sau coaptă
6. AMIDONOASELE – se vor consuma în cantități mai reduse decât celelalte legume:
– Porumb
– Dovleac, zucchini
– Cartof dulce
7. GRĂSIMILE – cea mai bună opțiune o reprezintă cele nesaturate sau polinesaturate:
– Măsline și ulei de măsline
– Avocado și ulei de avocado
– Semințe de in, dovleac și susan
– Nuci, migdale, nuci de Brazilia, caju, alune de pădure, alune, pecan, fistic
– Ulei de canola, porumb, in, soia și floarea-soarelui
– Maioneză și dressing de salată
8. Cea mai bună opțiune pentru PROTEINE o reprezintă:fasolea, lintea, nucile, semințele, peștele oceanic, ouăle, brânza, puiul, curcanul, partea slabă de carne de vită sau porc
9. Acizii omega 3 ar trebui să fie prezenți zilnic în dietă : ton, macrou, hering, somon, sardine, păstrăv, in, nuci, ulei de soia/in/nuci
10. Evită sau consumă cât mai puțin din:
– Sucuri carbogazoase sau de fructe
– Ceai sau cafea îndulcite sau cu lapte
– Dulciuri și prăjituri
– Untură, margarină, unt
Cazul pacientei mele ți l-am expus pentru a arăta cât de importantă este alimentația și alegerile culinare pe care le facem. Că suferim de diabet sau nu modul în care mâncăm ne afectează sănătatea fizică, integritatea corpului, dar uneori și starea mentală.😋🤔🍰
Bibliografie
-
https://www.nhs.uk/conditions/type-2-diabetes/food-and-keeping-active/
-
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/eat-well/meal-plan-method.html
-
Hamdy O, Barakatun-Nisak MY. Nutrition in Diabetes. Endocrinol Metab Clin North Am. 2016 Dec