Ceaiul verde - Ceașca ta de sănătate

“Ceaiul ... este religia artei vietii.”
În “Cartea ceaiului” - Okakura Kakuzo
Mi-am dorit demult să scriu despre ceaiul verde. De când am gustat prima dată din el mi-a plăcut. Am fost băutor de ceai verde cu mult înainte de a fi băutor de cafea, și, deși în ultimii ani am consumat mai des cafea, ceaiul verde va rămâne aproape sufletului meu.
Sunt multe alte motive pentru care am decis să scriu despre ceaiul verde, nu doar atașamentul meu emoțional și preferința pentru gustul său proaspăt și tonic. Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate și efectele sale pozitive au fost intens studiate.
Ceaiul verde este o băutură din planta Camellia sinensis, cultivată intens în Asia de Sud și Est (Japonia, China, Coreea, India) de mii de ani. Proprietățile sale terapeutice și revigorante au făcut ca planta să fie inclusă în terapeutica locală încă din Antichitate.
Dar ce face ca această plantă să fie așa de folosită în medicină?
COMPONENTELE CEAIULUI VERDE
Planta de Camellia sinensis conține o serie de substanțe chimice cu proprietăți medicinale, cum ar fi aminoacizi, vitamine, minerale și oligoelemente, polifenoli și alți fitonutrienți. Dintre acești polifenoli, probabil cele mai importante sunt catechinele, care, ca și structură biochimică sunt niște flavonoide și au proprietăți puternic antioxidante.
Ceaiul verde conține 4 asemenea catechine:
• epigalocatechin galatul (EGCG) care este cel mai frecvent întalnit și care are efecte anticancerigene și antiinflamatorii
• epicatechinul (EC) cu efecte antioxidante și de protecție cardiovasculară
• epicatechin galatul (ECG) cu efecte similare EGCG-ului
• epigalocatechinul (EGC) cu multiple efecte pozitive asupra imunității
Pe lângă catechine, ceaiul verde are un conținut moderat de cafeină, cu proprietăți stimulatoare asupra sistemului nervos: crește capacitatea de concentrare, atenția și funcția cognitivă.
Dintre aminoacizii din compoziție, probabil cel mai important este L-theanina, o substanța studiată pentru efectele sale sedative și calmante, dar fără a induce somnolență sau lentoare, iar printre vitamine și minerale, se pare că ceaiul verde abundă în vitamina C, acid folic, riboflavină, Calciu, Magneziu și Potasiu.
BENEFICIILE CONSUMULUI DE CEAI VERDE
Ceaiul verde a fost intens studiat de-a lungul anilor și s-a descoperit că are
mai multe efecte terapeutice pozitive.
1. Efecte antioxidante – datorită catechinelor care reduc nivelul de stres oxidativ și astfel limitează riscul de cancer, boli degenerative și cardiovasculare, ba mai mult, ar impacta pozitiv îmbătrânirea.
2. Efecte antiinflamatorii – tot datorită catechinelor, dar și a celorlalte componente bioactive ce pot scădea nivelul de inflamație din organism (beneficii în bolile inflamatorii intestinale, a bolilor autoimune, a poliartritei reumatoide etc.)
3. Efecte protective cardiovasculare – catechinele se pare că pot reduce nivelul de LDL colesterol (fracțiunea ”rea” a colesterolului) și îmbunătățesc circulația sângelui (consumul de ceai verde poate scădea cu până la 30 % riscul de boli cardiovasculare).
4. Efecte antiobezitate – epigalocatechin galatul în tandem cu cofeina din ceaiul verde, ar avea efecte de stimulare a arderii de grăsime și de producere a căldurii, ceea ce crește rata metabolismului bazal, iar împreună cu o dietă echilibrată și activitate fizică constantă duce la scăderea în greutate.
5. Efecte anticancerigene – catechinele pot inhiba creșterea și multiplicarea celulelor canceroase, efectul acesta fiind studiat pe tumorile de prostată, colon, dar și de sân.
6. Efecte neuroprotective – ceaiul verde poate proteja celula nervoasă de afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi demența sau boala Parkinson și poate crește nivelul de atenție, memorie și cogniție.
7. Efecte benefice asupra sănătății orale – catechinele au proprietăți antibacteriene, în special asupra unor germeni care produc cariile dentare.
PRECAUȚII LA CONSUMUL DE CEAI VERDE
Deși este un preparat natural, vegetal, ceaiul verde poate angrena efecte nedorite, mai ales folosit în exces sau de către persoanele la risc.
▪ Abuzul de ceai verde poate afecta activitatea ficatului, efect observat mai ales pe suplimentele cu ceai verde. De asemenea, o cantitate crescută de ceai verde aduce și multă cafeină ceea ce poate induce tulburări de somn, amețeli, agitație, tremur sau tahicardie.
▪ Taninii din ceaiul verde interferă cu absorbția fierului din alimente, astfel că la persoanele cu risc de anemie se recomandă precauție la consumul acestei băuturi.
PREPARAREA CORECTĂ A CEAIULUI VERDE
Ceaiul verde are, pe lângă multitudinea de beneficii asupra sănătății și o aromă și savoare deosebite. Pentru a beneficia de efectele sale se recomandă consumul de până la 3-5 căni de ceai verde, preparate corespunzător:
– se încălzește 200 ml apă până aproape de punctul de fierbere
– se ia apa de pe foc/din încălzitor și se toarnă într-o cană
– se adaugă o linguriță de ceai verde sau un plic
– se acoperă cana și se lasă la infuzat 5-10 minute (în funcție de preferințe și toleranța la tanini)
– se consumă ca atare sau cu lămâie 🤏🍵
Bibliografie
-
www.youtube.com/watch?v=ExtFskrOHUQ
-
Zhao T, Li C, Wang S, Song X. Green Tea (Camellia sinensis): A Review of Its Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology. Molecules. 2022 Jun 18
-
Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010 Apr 6
-
Cabrera C, Artacho R, Giménez R. Beneficial effects of green tea--a review. J Am Coll Nutr. 2006 Apr;25(2):79-99